Hoppa till innehåll

En högst subjektiv topplista över fantasyböcker

Det här är listan ni alla väntat på utan att veta om det. En subjektiv lista över fascinerande fantasyböcker. Det kommer att finnas en del udda böcker här och det kommer säkert saknas en massa klassiker men det är väl kärnan i en subjektiv topplista? En lista över fantasyböcker måste nästan vara subjektiv eftersom det finns så många olika typer av fantasy, en del läsare kommer från rollspels världen och kanske föredrar det klassiska äventyrar gänget som i R.A. Salvatores böcker om Drizzt Do’Urden eller kanske du föredrar mer Episka berättelser som Robert Jordan’s Wheel of time. Oavsett vilken typ av läsare du är så kommer här en salig blandning av fantasy litteratur som fängslat miljontals läsare.

  1. Ok, det här är en svår nöt att knäcka. Vilken bok hamnar på första plats? Jag har tänkt mycket fram och tillbaka på detta och till slut kommit fram till att det inte går att bestämma så vi struntar i ettan.
  1. The_Crystal_Shard R A SalvatoreNu har jag ju liksom flyttat ner ovanstående beslut till plats två och det gör det ju inte lättare så vi skiter i tvåan också… eller nä, vänta lite, så kan vi ju inte fortsätta. Random decision time! Vi hugger en favorit ur hatten R. A. Salvatore – The Icewind Dale Trilogy. Så, ok det blev en trilogi. Den första boken R.A. Salvatore fick publicerad var The Crystal Shard (1988), det är den första boken i trilogin och sedan följer Streams of Silver och The Halfling’s Gem. The Icewind Dale Trilogy utspelas i Forgotten Realms som alla gamla rollspelare känner igen sig i ifrån det klassiska rollspelet Dungeons & Dragons. Det är en typisk actionfantasy med ett äventyrargäng där karaktärernas olika egenskaper och färdigheter gör gruppen till en optimal äventyrarenhet. Vi har Drizzt Do’Urden, en svartalv med huvudbry kring svartalvernas onda världsbild och han är naturligtvis dödlig med sina två scimitars Icingdeath och Twinkle. Vi har Bruenor Battlehammer, en dvärg av konungaätt som självklart slåss kungligt med yxa. Sen har vi Wulfgar Son of Beornegar, en barbar som är uppvuxen med Bruenor. Cattie-Brie är en ranger som är absolut livsfarlig med sin pilbåge. Regis är en halfling som slåss med dolk och som dessutom råkar ha ett ganska tjuvaktigt förflutet. Tillsammans utför de stordåd efter stordåd. R.A. Salvatore blandar fartfylld action med lite mer eftertänksamma partier och miljöbeskrivningar. För er som fastnar för det här gänget finns det dessutom ett gäng fantasytrilogier av R A Salvatore till att fördjupa sig i.

Köp nu

  1. Ringarnas herreNu blir det tvära kast, här kommer Klassikern med stort K, Sagan om Ringen av JRR Tolkien (med den mer korrekta titeln Ringarnas Herre, i nyöversättningen). Även detta är en trilogi bestående av Sagan om ringen, Sagan om de två tornen samt Sagan om konungens återkomst. Jag förstår att den här egentligen inte behöver någon presentation eftersom det är en av de mest klassiska fantasyböcker som skrivits och sedan dessutom slagit alla rekord genom Peter Jackson’s filmatisering. Men det struntar jag i och drar en kort presentation i alla fall. The lord of the rings som är den engelska titeln publicerades för första gången 1954. Den har på många sätt definierat fantasygenren genom tiderna och på gott och ont varit det verk som alla episka fantasyverk sedan jämförts med. Historiskt går det inte att förringa det inflytande som Tolkien haft på fantasygenren genom tiderna. Ett gäng äventyrare (Frodo, Sam, Merry, Pippin, Legolas, Aragorn, Gimli, Boromir och Gandalf) får i uppdrag att för ringen in i den onda härskarens (Sauron) rike Mordor för att förstöra den. Inte helt lätt men vi tippar ändå på att de klarar det.

Köp nu

  1. The eye of the worldEn annan gigant i genren är fantasyserien The Wheel of Time Skriven av Robert Jordan. Den engelska serien består av 14 böcker och en Prequel. Tyvärr dog Robert Jordan 2007 efter att han givit ut 11 böcker, men han höll på att skriva de avslutande delarna. Man tog efter Jordan’s död in Brandon Sanderson för att skriva färdigt de avslutande delarna. Den första boken, The eye of the world, publicerades 1990 och den sista delen, A memory o flight, 2013. Tyvärr har inte alla böckerna översatts till svenska. För att krångla till det ändå mera har man dessutom delat upp alla de tidigare böckerna till två böcker vardera på svenska. The Wheel of Time är ett mastodontverk som utspelar sig i en värld skapad av Jordan och den beskrivs i detalj av författaren. Bitvis blir det väldigt långrandiga beskrivningar som dock bidrar till att läsaren får en levande bild av denna komplicerade värld. Världsbilden och magin bygger på det klassiska konceptet om ljus och mörker, gott och ont, men blir för den delen inte helt förutsägbart. Han blandar dessutom in så många olika folkslag och sociala system att det ger utrymme för mycket gråtoner. Om du älskar fantasy är denna serie ett absolut måste!

Köp nu

  1. the colour of magicEn författare som bara måste komma i toppen av en generell fantasylista är ju Terry Pratchett. Och då bara måste vi ju välja en bok ur hans serie om Skivvärlden (Discworld). Vi hugger helt enkelt den första, The colour of magic (1983) eller Magins färg som den svenska titeln är. Terry Pratchett skrev 41 böcker i serien om diskvärlden. Stilen är helt klart fantasyhumor, tänk Douglas Adams Liftarens guide till galaxen fast det handlar om magi och utspelar sig på skivvärlden. Skivvärlden är helt enkelt en platt disk som seglar runt i rymden på ryggarna av fyra elefanter som i sin tur står på ryggen av Store A’Tuin, rymdsköldpaddan. Till denna värld kommer Tvåblomma, skivvärldens första turist. Han kommer från en kontinent långt borta och träffar på Rensvind (Rincewind), trollkarlen som har blivit utkastad från Osynliga Universitetet. Det blir Rensvinds ansvar att guida Tvåblomma i världen. Tvåblomma är oerhört naiv och Rensvind är en extremt klantig och rent av dålig trollkarl. Det är humor rakt igenom och om ni har möjlighet bör ni läsa boken på engelska eftersom skämten funkar bättre på originalspråket. Det här är något av det roligaste jag har läst någonsin.

Köp nu

  1. good omensEn författare som har samarbetat med Terry Pratchett är Neil Gaiman. De skrev boken Goda Omen tillsammans och eftersom det här är en toplista över böcker och inte över författare så tar vi just Goda Omen här. Originalets titel är: Good Omens: The nice and accurate prophecies of Agnes Nutter, Witch (1990). Det är en tydlig blandning av Pratchett’s humor och Gaimans varma karaktärer. Storyn är att vi befinner oss i de yttersta dagarna, apokalypsen’s fyra ryttare rider igen och antikrist föds. Vi får följa ängeln Aziraphale och djävulen Crowley som levt på jorden mycket länge för att upprätthålla balansen mellan gott och ont. De har båda sina egenskaper men har under åren blivit kompisar och de försöker förhindra slutet eftersom de gillar sina bekväma liv. Den här boken har allt, från ett satanistkloster för nunnor till en 1700-talshäxa, Warlock som är en helt normal 11-åring och Adam som råkar vara Satans son. Det är så många sköna karaktärer och förväxlingar i den här boken så man bara måste älska den. Även denna bok bör läsas på originalspråket engelska för att få ut det mesta av humorn.

Köp nu

  1. Elric of MelniboneElric of Melnibone (1972) skriven av den legendariske fantasyförfattaren Michael Moorcock. Moorcock har skrivit mängder av short stories och böcker inom fantasy och sci-fi men hans berättelser om Elric är både fantastisk läsning och historiskt viktiga. Han vänder nämligen uppochner på den då rådande Tolkien-fantasy-stilen. Han var trött på alla clichéer inom fantasy och science fiction så han skapade en anti-hjälte i Elric of Melnibone. Elric, som också gick under namnen The Albino Emperor och Elric Womanslayer bland andra, är kejsare över ett åldrat rike som har styrt hela världen men han är annorlunda på flera sätt än att han är albino. Han har ett samvete som ständigt plågar honom. Han kan inte förlikas med hans eget folks känslokalla, arroganta och onda sätt. Han svingar ett svärd som heter Stormbringer. Svärdet livnär sig på själarna från dess offer. Elric behöver droger för att överleva samtidigt som han är en mästare med svärdet och en mäktig magiker. Michael Moorcock var tongivande inom mycket populärkultur. Han var kompis med bandet Hawkwind där Lemmy Kilminster var med innan han startade Motörhead. Hawkwind skapade ett helt album om Elric som heter The Chronicle of the Black Sword. Det amerikanska bandet Cirith Ungol använde sig av Elric på omslaget till deras album Frost and Fire. Samma konst som pryder svenska förstautgåvan av rollspelet Drakar & Demoner. Det finns många fler berättelser om Elric för er som fastnar för den här boken. Det går att läsa Elric berättelserna som ren fantasy samtidigt som man kan läsa in flera dimensioner om man vill eftersom Elric är en komplicerad karaktär. Det finns även tydliga likheter (och olikheter) med R.A. Salvatores karaktär Drizzt Do’Urden.

Köp nu

  1. dead until darkVad är väl en fantasytopplista utan vampyrer? Dead until Dark är den första boken i serien om Sookie Stackhouse av Charlaine Harris. Detta är alltså böckerna som ligger till grund för tv-serien True Blood. Storyn är lite som en deckare med vampyrer och övernaturlighet. Vampyrerna är varierade, en del är ”snällare” och en del är definitivt otrevligare. Det finns givetvis en hel del mystik även om den utspelar sig i nutid med vissa förändringar. Jag skulle inte direkt kalla dessa böcker banbrytande som en del av de andra böckerna i denna lista, och definitivt inte lika ”tunga”, men de utgör ändå avkopplande, trevlig vampyrläsning. Så tänd brasan, luta dig tillbaka och avnjut din Bloody Mary medan mörkret faller.

Köp nu

  1. The chronicles of thomas covenant the unbelieverLord Foul’s Bane (1977) den första boken i första trilogin, The Chronicles of Thomas Covenant the Unbeliever av Stephen Donaldson. Här bjuder författaren oss på en anti-hjälte med råge. En episk fantasyberättelse om Landet, dit Thomas, en spetälsk och utstött, hittar. Han kan inte tillåta sig att tro att Landet är på riktigt. Där hyllas han som den återfödde Berek Halfhand, den störste hjälten i Landets historia. Han är dessutom stark och frisk i Landet. Det finns tre trilogier om Thomas Covenant och Landet. Det här är märkliga berättelser som väver in det komplicerade med människans psyke och tankar kring en obotlig sjukdom i en avancerad fantasyvärld.

Köp nu

  1. min morbror trollkarlen - narniaHar vi Tolkien med på den här listan måste vi nog även ha med hans kompis C.S. Lewis som skrev böckerna om Narnia. Denna serie böcker vänder sig till lite yngre läsare men ska för den delen inte förminskas i betydelse för fantasygenrens historia. Min morbror trollkarlen är den första boken i serien om Narnia. Historien utspelar sig i slutet av 1800-talet, när två barn, Digory och Polly, hamnar i landet Narnia precis när det skapas av lejonet Aslan. Det är en fantastisk berättelse som med fördel kan läsas som en härlig saga. C.S. Lewis var kristen och hans tro och värderingar genomsyrar böckerna. Lejonet Aslan är en uppenbar kristussymbol bland annat. Totalt finns det 7 böcker. Detta är verkligen en av klassikerna.

Köp nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *